Кълновете са една от най-мнощните растителни супер храни. Богати са на голям брой ценни хранителни вещества, сред които и желязото, което е много важно в образуването на хемоглобина, чрез който кислорода стига до клетките, манган, както и на растителни фибри и различни витамини и минерали. Живите кълнове спомагат за изхвърлянето на токсините от тялото, а хлорофилът, който се съдържа в тях спомага за по-бързо лечение на язва, синозит. Консумацията на пресни кълнове ни помага и да се справим по-лесно с умората, тъй като дава голяма доза енергия. Кълновете са любимата на супер храна на шеф Силвена Роу, която твърди, че 100 грама кълнове от броколи се равняват на 100 кг броколи. Можем ли да изядем 100 кг броколи?
Във VSfood.bg ще откриете 100% органични семена за покълване от боб мунг, броколи, вечерна иглика, грах, елда, кресон, ръж, соя, слънчоглед, тиква и други. Най-хубавото е, че можете да ги приготвите лесно в домашни условия. Има два основни метода за приготвяне на кълновете.
Единията е да използванете обикновена чиния, която да покриете с марля. Поръсете семена върху марлята, като предварително я напоите с преварена и после охладена вода. Поставете семената на топло и тъмно и доливайте вода, така че марлята да е винаги влажна. Растенията ще покълнат след 2 до 4 дни.
Можете да ползвате и буркан, на дъното на който да поставите марля, а отгоре кълновете, а ако ползвате често кълнове в менюто си ви препоръчваме да си закупите уред за покълване.