Японската кухня е една от най-специфичните и популярни кулинарни традиции, които светът познава. Кухнята на Страната на изгряващото слънце отдавна е напуснала пределите на острова и се превърща в любима на стотици милиони хора по целия свят.
Вероятно повечето от вас свързват японската кухня предимно със суши, но тя далеч не се изчерпва с това. Японците, които подобно на нас живеят в страна с 4 климатични сезона, наблягат на местните и сезонни съставки за приготвянето на своите ястия. Традиционнот сушу в Япония всъщност е известно като храна за бедните. В гладните години местните са осолявали рибата, за да се запази за по-дълго време, после добавили и ориз като най-евтината съставка, с която могат да се сдобият, а резултатът бил изобретяването на уникална, евтина и здравословна храна, която днес е хит в целия свят.
Всъщност най-разпространеното японско ястие е не суши, а мисо супа с ориз. Освен това японците хапват често различни рибни ястия, ганирани с лют сос или кисели краставички, темпура от морски дарове и други. Някои японски ястия, като рамен например, са вдъхновени от китайската кухня и също са широко достъпни в Страната на изгряващото слънце. В историята японците винаги са избягвали месото, с изключение на риба, скариди и други, но с индустриализацията в страната популярни стават свинското и пилешко месо.
Във VSfood.bg ще откриете японски продукти като нори за суши, оризови кори без глутен, сайтан в тамари сос, японски соев сос и други, с които да приготвите любимите си ястия от далечния изток в домашни условия.