Качественият оцет освен прекрасен дресинг за салата, който придава приятна киселинност, има и много ползи за здравето. Доказано е, че ябълковият оцет действа прекрасно за регулиране на излишните килограми, както и за нормализирането на кръвната захар.
Ниският гликимичен индекс на оцета блокира усвояването на скорбялата и нишестето от организма и така не допуска покачването на кървната захар в организма. Ябълковият оцет е пълен с полезни бактерии и пробиотици, което подобрява храносмилането и предотвратява заболявания на стомашно-чревния тракт. Научи изследвания от Япония доказват, че ябълковият оцет понижава LDL (лошият) холесетерол.
Според други изследвания ябълковият оцет повлиява благоприятно хора, страдащи от различни кожни проблеми като акне, пърхот, косопад. Друга приятна полза от ябълковият оцет е, че той подобрява дъха и неутрализира вкусовете на другите храни.