С развитието на идунстриалното производство на храни, бобовите и зърнени храни останаха на заден план, някак незаслужено подценени. Това е абсолютно незаслужено, тъй като тези храни съдържат изключително важни хранителни вещества за нашето тяло. Призоваваме ви не да ги отбягвате, а напротив - да ги консумирате редовно - понеже веднъж седмично.
Бобовите и зърнените храни съдържат голямо количство растителни фибри, белтъчини, витамини и минерали и специален комплекс от полезни въглихидрати. Редовната консумация на бобови продукти повлиява добре в борбата с различни заболявания, сред които рак, диабет тип 2, затлъстяване, стомашно-чревни проблеми и болести на сърцето. Растворимите влакнини (фибри), които се съдържат в боба и сходните продукти са важен помощник в борабата с LDL холестерола (така наречния лош холестерол). Неразтворимите влакнини, които също се съдържат в боба, са важни за редовното и нормално изхождане.
Въпреки че бобовите храни не са източник на завършени белтъчини (като месото и сиренето), те все пак имат по-високо съдържание на тези аминокиселини от много други растителни продукти. По отношение на есенциалните белтъчини, бобовите храни са идеално допълнение към зърнените храни, като по този начин образуват пълноценен и завършен източник на протеини. Препочъваме ви да консумирате бобови и зърнени храни едновременно (поради този факт сме ги обединили в тази категория), тъй като това ще ви достави пълен набор от есенциялните аминокиселини. Ако сте веган или вегетарианец, задължително консумирайте бобови храни поне 2 пъти на седмица, тъй като това е основният източник на белтъчини във вашата диета.
Бобовите и зърнени храни имат ниско количество на мазнини (с малки изключения - фастъци, соя и нахут), както и на лошия LDL холестерол, но за сметка на това са богати на омега 3 и омега 6 аминокиселини, които са много важни за здравословния начин на живот.
Бобовите храни освен нискокалорични са и богати на минерали като хлор, магнезий, манган, цинк, желязо, хром, калций, фосфор, калий и селен, като последният е от изключително важно значение при справяне на вирусни инфекции, включително и COVID-19. Желязото пък спомага за синтеза на хемогобин, чрез който кислородът достига до клетките. Хромът и цинкът участват в метаболизма на въглехидратите и мазнинит.
Друго голямо преимущество на бобовите храни е, че не съдържат глутен, което ги прави походяща храна за хора, борещи се с целиакия или глутенова непоносимост. Много съвременни проучвания доказват, че бобовите и качествените зърнени храни борят наднорменото тегло и регулират обменна на веществата в тялото. Тези храни също понижават високото кръвно налягане, с което допринасят за по-доброто справняне на организма с опасни сърдечни заболявания, инсулт и инфаркт.
Не на последно място бобовите и зърнени храни са много богати на витамини от група Б - тиамин (витамин B1), рибофлавин (витамин B2), ниацин (витамин B3), пантотенова киселина (витамин B5) и фолат (витамин B9).
Във VSfood.bg ще откриете много богат асортимент от бобови и зърнение храни от био сертифицирано земеделие. Предлагаме както стандартните бял боб и леща, така и много по-екзточитни продукти като боб мунг, черна леща, червена леща, овес, спелта, просо, черен ориз, ориз басмати, черна и червена киноа и много други.