До скоро сиренето тофу не беше известно извън пределите на Азия, но отскоро благодарене на магазини като VSfood.bg, вече е и на българската трапеза. Произхождащо от далечен Китай, тофу се произвежда от соево мляко, което се получава чрез разтварянето във вода на соеви зърна. Към тях се прибавят различни соли като магнезиев хлорид, калциев хлорид или калциев сулфат, които допринасят за получаването на плътна полупрозрачна маса. Продуктът се оцежда от водата в калъпи, точно както правим със сиренето от краве мляко.
Благодарение на соята, тофу има много голям процент водно съдържание и минимално количество въглехидрати и мазнини, като това го прави много ниско калорично и идеално за всички диети за отслабване и балансиране на организма. В тофуто се съдържат всички необходими аминокиселини за човека, поради което се смята за пълноценен източник на протеини. Тофуто не отстъпва на обикновеното сирене по полезни и пълноценни хранителни вещества, но имайте предвид, че вкусът е различен - много хора го определят като по-изтъчен и нежен. Естественото тофу има лек аромат на дрожди и лека киселинност, но често се предлага овкусено.
На нашия сайт ще откриете няколко страхотни и висококачествени вариации на био тофу, както и други веган вкусотии като сирене от заквасено кашу, веган наденички и веган колбаси.