Таханите произлиат от арабския свят (на арабски "тахини") и представляват паста, получена от смлени семена на различни полезни растения. Консистенцията на тахана е полутечна. Използва се традиционно в кулианарията при приготвянето на ястия от арабската и азиатската кухня.
Съществуват два основни вида тахани - от белени и от небелени семена, но най-често се предлага като микс от двата вида семена. Семената, подобно на корените, са сред най-богатите на витамини и минерали ядливи части на растенията. В таханите често се срещат витамини от B и A групата, както и полезни вещества като калций, магнезий, цинк и други.
Едни от най-известените ястия, които се произвеждат от тахани са хумус (сусамов тахан), баба гануш и халва.
Във VSfood.bg ще намерите внимателно селектирани тахани - слънчогледов тахан, сусамов тахан, лешников тахан, тахан от коноп, тахан от кашу, тахан от тиквено семе, фъстъчен тахан, бадемов тахан, кокосова паста, фъстъчено масло и други.