Натуралното етерично масло от лавандула е едно от най-известните и универсални масла, които се използват в ароматерапията. Маслото от лавандула се дестилира от растението Lavandula angustifolia. То подпомага релаксацията и според някой статии лекува тревожност, гъбични инфекции, алергии, депресия, безсъние, екзема, гадене и менструални спазми.

В практиката етерично масло лавандула е многофункционално масло. Предполага се, че има противовъзпалителни, противогъбични, антидепресантни, антисептични, антибактериални и антимикробни свойства, както и спазмолитични, аналгетични, детоксикиращи, хипотензивни и седативни ефекти.

Ползи от етерично масло от лавандула

Лавандуловото етерично масло и неговите свойства са широко проучени. Ето за какво най-често се използва в практиката:

Против Безпокойство

Въпреки че в момента липсват мащабни клинични изпитвания, тестващи ефектите на лавандулата върху хора с тревожност, редица проучвания показват, че маслото може да предложи някои анти-тревожни ползи. Няколко проучвания са тествали ефектите на лавандулата за намаляване на безпокойството при определени групи хора. Например, проучване, публикувано в „Физиология и поведение“ през 2005 г., се фокусира върху 200 души, чакащи стоматологично лечение. При тях се установява, че дишането на аромата на лавандула едновременно намалява тревожността и подобрява настроението.

В допълнение, пилотно проучване, публикувано през 2012 г., показва, че ароматерапията на основата на етерично-лавандулово масло може да помогне за успокояване на тревожността при жените след раждането. 

Има и някои доказателства, че приемането на лавандулово масло може да помогне за облекчаване на безпокойството. В доклад, публикуван през 2012 г., учените са анализирали 15 публикувани преди това клинични проучвания и са стигнали до заключението, че хранителните добавки, съдържащи лавандулово масло, могат да имат някои терапевтични ефекти върху пациенти, борещи се с тревожност и/или стрес.

Безсъние

Няколко проучвания показват, че етеричното масло от лавандула може да помогне за насърчаване на съня и за борба с безсънието. Проучване от 2015 г., публикувано в Journal of Complementary and Alternative Medicine, установява, че комбинация от техники за хигиена на съня и терапия с етерично масло от лавандула помага на студентите да получат по-добър нощен сън. Проучването на 79 студенти със самостоятелно докладвани проблеми със съня също установи, че вдишването на лавандула преди лягане подобрява дневната енергия и жизненост.

Изследване от 2018 г., публикувано в Holistic Nursing Practice, потвърждава ефекта на лавандулата върху съня. В това проучване на 30 обитатели на старчески дом е установено, че ароматерапията с лавандула подобрява настъпването на съня, качеството и продължителността при възрастните хора.

Възможни странични ефекти

Етеричното масло от лавандула може да причини дразнене на кожата или алергична реакция при някои хора. Ако имате гадене, повръщане или главоболие след използване на лавандула, незабавно прекратете употребата. Не е желателно етеричното масло от лавандула да се поглъща, освен ако не е под наблюдението на медицински специалист.

Дозировка 

Няма препоръчителна дневна доза за етерично масло от лавандула. Според принципите на ароматерапията, вдишването на аромата на етерично масло от лавандула или прилагането на етерично масло от лавандула върху кожата предава съобщения на лимбичната система, мозъчна област, за която е известно, че влияе на нервната система и помага за регулиране на емоциите.

Един популярен подход включва комбиниране на лавандулово масло с основно друго масло (като например жожоба или бадем). След като се смеси с базово масло, етеричното масло от лавандула може да се използва при масаж на кожата или да се добави към ваната.

Можете също така да поръсите няколко капки етерично масло от лавандула върху кърпа или тъкан и да вдишате аромата му или да добавите маслото към ароматерапевтичен дифузьор или изпарител.

Когато купувате етерични масла, потърсете доставчик, който или дестилира собствения си материал, както така направихме ние от VSFood. Нашият партньор за този продукт го отглежда натурално и чисто в Златна Добруджа.


Други въпроси

Може ли етеричното масло от лавандула да лекува алергии?

Много привърженици на етеричното масло препоръчват да се използва комбинация от лавандулово, лимоново и ментово масло за облекчаване на симптомите на алергия и твърдят, че лавандулата е естествен антихистамин. Проучване от 1999 г., отпечатано в J Pharm Pharmaceuticals, установява, че лавандуловото масло инхибира незабавни алергични реакции при мишки и плъхове.

Дали добавянето на лавандулово масло към спиралата ми ще накара миглите ми да растат по-бързо?

Добавянето на лавандулово масло към спиралата е предназначено да помогне на миглите да растат по-плътни и по-бързи. Теорията зад това е, че малките акари живеят и пируват с мигли, възпрепятстващи растежа, а използването на лавандула за унищожаване на акарите ще позволи на миглите да растат по-бързо. Няма научни доказателства в подкрепа на това твърдение.

Етеричното масло от лавандула лек ли е за плешивост?

Няколко проучвания през годините предполагат, че лавандуловото масло може да използва против загубата на коса. Проучване от 2016 г. върху мишки показа, че разреденото етерично масло от лавандула е довело до драстичен растеж на козината на животното. По-ранно проучване (1998), разгледано при хора с алопеция ареата, показва подобрение в растежа на косата с локално приложена комбинация от лавандула, мащерка, розмарин и кедрово дърво.

Макар че лавандулата може да помогне за успокояване на леко безпокойство, тя не трябва да се използва вместо професионално лечение на психично здраве за всякакъв вид тревожно разстройство. Ако изпитвате симптоми на тревожност като постоянно безпокойство, умора, безсъние и учестен пулс, не забравяйте да се консултирате с вашия личен лекар, вместо да лекувате само тревогата си с лавандула.