Колагенът е най-разпространеният протеин в тялото ви. Той е близо 33% от общия протеинов състав. Това е и главният компонент на съединителните тъкани, които изграждат сухожилията, връзките, кожата и мускулите, като разбира се среща и в много други части на тялото, сред които роговицата и зъбите.

Човешкото тяло произвежда колаген, като това се случва чрез смесване на аминокиселините глицин и пролин, като процеесът се подпомага и от наличието на Витамин С. Първата част от процеса завършва с образуването на проколаген. За да се стигне до самия колаген, проколагенът трябва да се метоболизира. За жалост с напредването на възрастта, способността на човешкият организъм да произвежда колаген намалява. 

Колагенът има много важни функции, като едни от основните, са стимулиране на правилната структура на кожата и укрепване на костите. На пазара се предлагат различни добавки, главно с хидролизиран колаген, което означава, че колаганът е разграден, което пък спомага за по-доброто му усвояване . Също така има някои храни, които, ако се приемат могат да спомагат производството на колаген от организма. 

Ето и нашите ТОП 6, подкрепени от науката, ползи за здравето от приема на колаген:

1. Колагенът може да подобри здравето на кожата

Колагенът е основен компонент на вашата кожа, а освен това има основна роля за нейното укрепване. Той подпомага и нейната еластичност и хидратация. С напредване на възрастта, тялото ви произвежда по-малко колаген, което води до изсушаване на кожата и образуване на бръчки. Доказано е, че колагеновите пептиди или добавки, съдържащи колаген, могат да помогнат за забавянето на стареенето на кожата ви.


В проведено проучване жени, които са приемали добавка, съдържаща 2,5–5 грама колаген в продължение на 8 седмици, са имали по-малко сухота на кожата и по-добра еластичност на кожата в сравнение с тези, които не са приемали.

Друго проучване установява, че жените, които пият напитка, смесена с колагенова добавка всеки ден в продължение на 12 седмици имат повишена хидратация на кожата и значително намаляване на дълбочината на бръчките. Намаляващите бръчките ефекти на добавките с колаген се дължат на способността им да стимулират тялото ви да произвежда колаген самостоятелно. Освен това, приемането на колагенови добавки може да насърчи производството на други протеини, които спомагат за структурата на кожата ви, включително еластин и фибрилин. 

Приемът на добавки, които съдържат колаген, може да помогне за забавяне на стареенето на кожата ви. 

2. Помага за облекчаване на болки в ставите

Колагенът помага да се поддържат хрущялите, които са тъкан, която предпазва ставите. Тъй като количеството колаген в тялото ви намалява с годините, то рискът от развитие на ставни разстройства като остеоартрит се увеличава. Някои проучвания показват, че приемането на добавки с колаген може да помогне за намаляване на болките в ставите като цяло.

Според изследване в САЩ, възрастните приемали по 2 грама колаген дневно в продължение на 70 дни, са имали значително намаляване на болките в ставите и са били по-способни да се занимават с физическа активност от фокус групата. Допълнителният колаген се натрупва в хрущяла и да стимулира тъканите да произвеждат колаген. Това може да доведе до по-малко травми и възпаления, както и до по-добра опора на ставите и намалена болка. Според различни специалисти за такъв тип възпаление древната доза колаген е между 8 и 12 грама.

Доказано е, че добавките с колаген намаляват възпаленията и стимулира синтеза на колаген в организма. Това може да помогне за облекчаване на болката сред хора със ставни разстройства като остеоартрит.

3. Може да предотврати загуба на костна маса

Колагенът придава структура на костите и им помага да ги бъдат здрави. Както по-горе писахме, с годините колагенът в организма намалява, а същото се случва и с костната маса. Това може да доведе до състояния като остеопороза. Според проучване на жени, които приемали или калциева добавка, комбинирана с 5 грама колаген за три месеца са имали значително по-ниски кръвни нива на протеини, които насърчават разграждането на костите, отколкото тези, приемащи само калция.

Консумирането на колаген може да помогне за намаляване на риска от костни разстройства като остеопороза. Те имат потенциала да помогнат за по-ниски нива на протеини в кръвта, които пък стимулират разграждането на костите.
4. Колагенът Може да увеличи мускулната маса

Според науката, между 1–10% от мускулната тъкан се състои от колаген. Този протеин е необходим, за да се поддържат мускулите силни и тяхното правилно функциониране.

Добавките с колаген помагат за увеличаване на мускулната маса при хора загуба на мускулна маса, което се случва с напредването на възрастта. Изследователите предполагат, че приемането на колаген може да насърчи синтеза на мускулни протеини като креатин, както и да стимулира мускулния растеж след тренировка.

Изследванията показват, че консумацията на колагенови добавки увеличава мускулния растеж и сила, особено при хора, които са в напреднала възраст.

5. Колагенът насърчава здравето на сърцето

Изследователи считат, че приемането на колагенови добавки може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Колагенът осигурява правилната структура на вашите артериите, които пренасят кръв от сърцето до останалата част от тялото ви. Без достатъчно колаген артериите могат да станат слаби и крехки. Това може да доведе до атеросклероза, заболяване, характеризиращо се със стесняване на артериите. Атеросклерозата има потенциал да доведе до инфаркт или инсулт. В тестване на 32 здрави възрастни, приемали 16 грама колаген за срок от 6 месеца, са показали значително намаляване на "сковаността" на артериите, спрямо преди да започнат да приемат колаген.

Освен това те са повишили нивата на Добрия холестерол средно с 6%. HDL е важен фактор за риска от сърдечни заболявания, включително атеросклероза.

Приемът на колагенови добавки може да помогне за намаляване на рисковите фактори, свързани със сърдечни заболявания като атеросклероза.

6. Други ползи за здравето

Добавките с колаген могат да имат и други ползи за здравето, като например, може да има положителен ефект върху:

  • Коса и нокти. Приемът на колаген може да увеличи здравината на ноктите ви и да предотврати чупливостта. Освен това може да стимулира косата и ноктите ви да растат по-дълго.
  • Чревна флора: Някои здравни специалисти популяризират използването на колагенови добавки за лечение на чревна пропускливост или синдром на т.нар "течащи черва".
  • Здраве на мозъка: Нито едно проучване досега не е изследвало ролята на добавките с колаген в здравето на мозъка. Някои хора обаче твърдят, че подобряват настроението и намаляват симптомите на тревожност.
  • Отслабване. Някои вярват, че приемането на колагенови добавки може да насърчи загубата на тегло и ускоряването на метаболизма. Въпреки че, тези потенциални ефекти са обещаващи, са необходими повече изследвания, преди да се направят официални заключения.

Твърди се, че добавките с колаген насърчават здравето на мозъка, сърцето и червата, както и помагат за контрол на теглото и поддържат косата и ноктите здрави. 

Храни, които съдържат колаген

Колагенът се съдържа в съединителната тъкан на животните. Различни източници на колаген са храни като пилешка кожа, свинска кожа, говеждо и риба са източници на колаген.

Храните, които съдържат желатин, като костен бульон, също осигуряват колаген. Желатинът е протеиново вещество, получено от колаген. Необходими са повече изследвания, за да се определи дали яденето на богати на колаген храни помага да се увеличи колагенът в тялото ви. Не е имало проучвания при хора дали богатите на колаген храни имат същите ползи като добавките.

Храносмилателните ензими разграждат колагена в храната до отделни аминокиселини и пептиди. Въпреки това, колагенът в добавките вече е разграден или хидролизиран, поради което се смята, че се абсорбира по-ефективно от колагена в храните.

Няколко храни съдържат колаген. Такива са главно животински храни, риба и костен бульон. Абсорбцията му обаче не е толкова ефективна, колкото тази на хидролизирания колаген.