Ако за първи път се сблъсквате с понятието “супер храни”, вероятно ви обзема силно чувство за любопитство и си задавате някои логични въпроси като:

  • Какво е това?
  • Кое прави една храна “супер”?
  • Как точно супер храните са полезни за мен?

В тази кратка статия ще се опитаме да дадем отговор на тези въпроси, като започнем от описанието на термина в Merriam-Webster dictionary:

Храна (например броколи или боровинки), която е изключително богата на съставки (като антиоксиданти, фибри и аминокиселини), за които се смята, че подобряват човешкото здраве.

Суперхраните са изключително богати на хранителни микроелементи като минерали и витамини, както и на антиоксиданти, ензими и здравословни мазнини. Всички тези вещества са от голямо значение за Вашето тяло. Те ни помагат да предотвратим неприятни състояния като стомашен дискомфорт, влияят благоприятно на имунната ни система, помагат ни да се справяме със стреса и хормоналния дисбаланс. 

Характерно за супер храните е, че въпреки малкия си размер, те съдържат няколко пъти повече полезни вещества от конвенционалното хранене. Например в една доза спирулина (около 10 грама) се съдържат толкова витамини и антиоксиданти, колкото в 10 салати. Не можете да изядете 10 салати на едно хранене, но сме сигурни, че една доза спирулина няма да ви затрудни.

Съветваме се да вкарате поне две супер храни в своята диета, за да усетите резултата.