Ние, тримата - Станимир, Мартин и Веско, създадохме VSFood.bg с основна цел да представим на всички посетители на сайта място, на което ще се предлагат само качествени хранителни продукти, които са полезни за здравето, спомагат по-добрия начин на живот, придобиването на по-добър имунитет и ще Ви накарат да се чувствате по-добре всеки ден. 

Всички тези цели, обаче могат да бъдат постигнати, много по-бързо и лесно, само ако към начина на хранене, добавим и няколко "дози" физическа активност. Именно за това ще се опитаме в нашия блог да представяме различни физически активности, които ще Ви помогнат да достигните оптималната физическа, а и психологическа форма. 

Ще започнем с едно упражнение, което рядко ще видите някой да изпълнява във фитнес залата. За сметка на това няма да имате необходимост от специални уреди или специално място, на което да го изпълнявате. Става въпрос за планк - упражнение, което може да ви позволи да направите коремната мускулатура от "желязо", за която винаги сте мечтали. 


Всъщност планк е упражнение, което е използвано за подготовка на почти всички специални части в полицията по целия свят. Причината за това е, че то прави по-здраво цялото тяло, укрепва долната част на гърба и бедрата и изгражда раменете и "изобразява" по-добре коремната мускулатура. 

Планк е от този тип упражнения, които изглеждат толкова лесно, че в даден момент, като гледате клипчета на хора, които го изпълняват, ще си помислите, че това е толкова лесно и едва ли не тук става въпрос за някаква лъжа и измама. Уви, то само пръв поглед изглежда лесно. Всъщност, защо не тестваме - заемете поза планк, пуснете хронометъра на 1 минута и опитайте да задържите позиция. Е,и!? Не е толкова лесно, нали?

За да изпълните планк е необходимо да застанете в позиция за правене на лицеви опори или просто свийте лактите си в прав ъгъл върху земята и прехвърлете тежеста на тялото си върху тях и предмишниците. Важно за правилното изпълнение на планк е да поставите лактите точно под раменене, тялото да е изправено от главата до петите. При планк, няма условие за повторения, най-важното е да успеете да се задържите в правилната позиция, описана по-горе, максимално дълго време. Разбира се, при хората с различно ниво на физическа подготовка, резултатите ще бъдат крайно различни, но ако сте в групата на средно-статистическия трениращ човек, времето, което ще издържите е около и над 30 секунди.


Като всяко упражнение и всеки спорт и при планк, при всяко следващо изпълнение Вашата цел е да подобрите предходното си постижение. Стимулът да го правите е, че колкото повече издържате в позиция планк, толкова по-устойчива на травми ще стане долната част на гърба Ви, и коремните мускули ще се изчистят от мазнините. 

Ето и 7-те причини, които МОГАТ да Ви накарат да правите планк всеки ден:


1. Гарантирано подобрение на структурата на тялото 

Планкът е идеално упражнение за коремните мускули, защото ангажира всички основни мускулни групи в тази част на тялото, включително и тези на "напречния" корем, спомагат развитието на коремните мускули, правия коремен мускул, външния наклонен мускул и седалищните мускули. 

2. Намалява риска от нараняване на гърба и гръбначния стълб

Правенето на планк е от този вид упражнения, което освен, че ще позволи да изградите мускули, може да спомогне да намалите риска от нараняване и контузии в областта на гърба и гръбначния стълб. Според Американският фитнес институт, редовното правене на планк, не само значително ще намали болката в гърба, но също така ще укрепи мускулите Ви и ще ви оигурява силна опора за целия гръб, особено в зоните около горната част на гърба.

3. Засилване на общия метаболизъм 

Планкът е отличен начин да предизвикате цялото си тяло, защото правенето му всеки ден ще изгори повече калории, отколкото други традиционни упражнения за корем, като коремни преси например. Мускулите, които укрепвате, като правите това упражнение всеки ден, ще гарантират, че изгаряте повече енергия, дори когато сте в седнало положение. Това е особено важно, ако прекарвате по-голямата част от деня си седнал пред компютър. Освен това, превръщането му в ежедневно упражнение за от 1 до 10 минути вкъщи преди или след работа, не само ще засили метаболизма, но също така ще гарантира, че скоростта на метаболизма ще бъде висока през целия ден (да, дори докато спите).

4. Значително подобрение на стойката 

Планкът има отлично върху подобряването на стойката. Добрата стойка от своя страна ще гарантира, че гърбът или гръбначният стълб по-точно ще бъдат в по-правилна позиция. Така ще страдате от по-малко болки в тази област.  

5. Подобряване на общия баланс на тялото

Планкът ще Ви осигури по-добър баланс на тялото. Чрез подобряване на баланса, Вие ще повишите представянето си във всеки вид спортни дейности.

6. Ще подобрите гъвкавостта си 

Гъвкавостта е ключово предимство при редовното правене на планк, тъй като това упражнение, разширява и разтяга всички ваши задни мускулни групи, като същевременно разтяга и подколенните сухожилия, сводовете на краката и пръстите на краката. 

7. Намалява стреса и напрежението в тялото 

Планкът има особено въздействие върху нервите ни, като ги прави отлично средство за подобряване на общото настроение. Причината за това, че се натоварвата тези мускулни групи, които допринасят за стреса и напрежението в тялото. Само помислете за това: цял ден седите на стола си, у дома или на работа; бедрените мускули се стягат, краката стават тежки поради огъване в продължение на няколко часа; и напрежението се развива в раменете ви поради това, че сте принудени да навеждате  напред през целия ден. Това са обстоятелства, които натоварват твърде много мускулите и нервите. Добрата новина е, че планкът не само успокоява мозъка ви, но също така може дори помага при тревожност и симптоми на депресия - но само ако го направите част от ежедневието си.

Съвет: След тренировка, било то планк или друга физическа активност, добавете на тялото си протеин, както и посъветва Новак Джокович, в статията, която може да намерите тук!