Глицинът е аминокиселина, която тялото ви използва за създаване на протеини, които са му необходими за растежа и поддържането на тъканите и за производството на важни вещества, като хормони и ензими.

Вашето тяло естествено произвежда глицин от други аминокиселини, но той не е достатъчен и е нужно да си го набавяте и с вашата диета.

Той може да бъде набавен от храни или от хранителни добавки като колаген.

Глицинът притежава немалко впечатляващи ползи за здравето.


Подготвили сме ви 7-те основни ползи за здравето, които носи глицинът.


1. Необходим за производство на глутатион - мощен антиоксидант

Глицинът е една от трите аминокиселини, които тялото ви използва за производството на глутатион, който помага за защита на клетките ви от окислително увреждане, причинено от свободните радикали, за които се смята, че са в основата на много заболявания.

В допълнение, тъй като нивата на глутатион естествено намаляват с възрастта, набавянето на достатъчно глицин с напредване на възрастта, може да бъде от полза за вашето здраве.


2. Може да подобри качеството на съня


Много хора не успяват да получат добра почивка през нощта, защото имат проблеми със заспиването или със здравия съня.

Въпреки че има няколко начина, по които можете да подобрите качеството на съня си, като например да не пиете кофеинови напитки късно през деня или да избягвате светлите екрани, глицинът също може да помогне.

Тази аминокиселина има успокояващ ефект върху мозъка ви и може да ви помогне да заспите и да заспите, като понижите основната си телесна температура.


3. Предпазва сърцето 

Глицинът предотвратява натрупването на съединение, което в големи количества е свързано с атеросклероза, втвърдяване и стесняване на артериите

Друг положителен ефект е, че увеличава притока на кръв и понижава кръвното налягане.

В проучване с над 4100 души с болки в гърдите, по-високите нива на глицин са свързани с по-нисък риск от сърдечни заболявания и инфаркти.


4. Подобрява еластичността на кожата


Глицинът се намира в големи количества в колагена. Той от своя страна е протеин, който подпомага здравето и еластичността на кожата особенно при жените.

Колагенът е най-разпостраненият протеин в човешкото тяло. Той е основният елемент, който изгражда хрущялите, сухожилията и съединителната тъкан.


5. Може да намали риска от диабет тип 2

По-високите нива на глицин са свързани с намален риск от диабет тип 2, дори след отчитане на други фактори, свързани със състоянието и начина на живот.

Тъй като е доказано, че глицинът повишава инсулиновия отговор при хора без диабет, се предполага, че глициновите добавки могат да подобрят нарушения инсулинов отговор при хора с диабет тип 2.


6. Може да предпази от загуба на мускули

Глицинът може да намали загубата на мускули, която  възниква при стареене, недохранване и когато тялото ви е подложено на стрес, като рак или тежки изгаряния.

Намаляването на мускулите води до вредно намаляване на мускулната маса и сила, което намалява функционалното състояние и може да усложни други потенциално налични заболявания.


7. Предпазва черния дроб от вредите от алкохола


Прекомерната консумация на  алкохол може да има вредни ефекти върху тялото ви, особено върху черния дроб.

Глицинът успешно намалява концентрациите на алкохол в кръвта, стимулирайки преработката на алкохола в стомаха, а не в черния дроб, което предотвратява развитието на чернодробни заболявания.

При умереното увреждане на черния дроб, глицинът може да подобри процеса на възстановяване.


Изключително богат източник на глицин е изцяло натуралният Свински колаген VSFood

В една доза той съдържа 2.48грама глицин, което е около 50% от препоръчителният дневен прием. Това го прави лесен за комбиниране с вашия хранителен режим и набавянето на дневните 5 грама глицин.