Вече едва ли има човек, който не е чувал за многобройните вреди от захарта и най-вече бялата рафинирана захар. Доказан научен факт е, че от захарта няма нито една полза, но има много вреди - от стоматологични проблеми, до повишен риск от инфаркт и инсулт. 


В следствие на тази осъзнатост в последните години на пазара се налагат продукти, които заместват захарта в една или друга степен. И тук ние имаме откроен фаворит, наречен еритритол.


Защо еритритол?


Еритритолът е напълно натурален заместител на захарта, който се добива най-често от царевица. Предимствата му са много. Въпреки, че на вкус еритритолът имитира много добре захарта, в него не се съдържат никакви захари. Поради тази причина той е напълно некалоричен (Да, 0 калории!). Освен, че не повишава кръвната захар, еритритолът не води и до кариеси. За разлика от други подсладители на пазара, еритритолът няма натрапчив послевкус (като стевията например), което го прави идеален за консумация както в кулинарията (влагане в печива, сладки и други), така и за директно подслаждане.


В следващите редове ще ти представим 3 много лесни рецепти, в които можеш да ползваш еритритол и които можеш бързо да приготвиш у дома.


Малинови датски сладки




Необходими съставки:


  • 4 лъжици крема сирене
  • 1 голямо яйце
  • 6 чаени лъжици еритриол
  • 1 купа бадемово брашно
  • Шепа малини


Приготвяне:


  • За да направите тестото, смесете 2 лъжици крема сирене с яйцето и добавете 4 лъжички от еритриола, както и бадемовото брашно
  • За пълнежа добавете още 2 лъжици крема сирене и 1 лъжичка еритритол и ги смесете добре;
  • Пасирайте (или блендирайте) още 1 лъжица еритритол с малините до получаването на хомогенна смес
  • Оформете тестото под формата на курабийка и сложете пълнежа
  • Печете 12 минути на максимална степен на фурната



Кокосов пай с крем


Съставки:


  • 200 гр. Кокосови стърготини
  • ¼ чаша кокосово масло
  • ¾ чаша еритритол
  • ¾ супена лъжица Гума Гуар или Ксантан
  • 2 чаши готварски крем или сметана


Приготвяне:


  • Блендирайте 100 грама кокосови стърготини, кокосовото масло и ¼ чаша еритритол
  • Поставете сместа в тава с незалепващо покритие и печете 10 минути на максимална степен на фурната
  • Смесете гума гуар/ксантан с готварския крем в тиган и затоплете на ниска температура (не трябва да се пържи)
  • Добавете остатъка от еритритола и още 50 гр. Кокосови стърготини и намажете сместта
  • Поръсете с останалите кокосови стърготини
  • Охладете в хладилник за не по-малко от 12 часа






Шоколадово-фъстъчени мъфини


Съставки:


  • 4 супени лъжици шоколад за готвене (може да разтопите и стандартен шоколад)
  • 1 супена лъжица кокосово масло
  • 4 супени лъжици еритритол
  • 6 супени лъжици фъстъчено масло
  • Щипка сол



Приготвяне


  • Смесете шоколада и кокосовото масло и ги разтопете на водна баня
  • Добавете 2 супени лъжици еритритол и солта
  • Разделете шоколада по равно на 8 и го поставете в силиконова форма за мъфини
  • Охладете за 20 минути
  • Намажете с останалия шоколад и оставете в хладилник за 3-4 часа