3 лесни рецепти с Еритритол
Вече едва ли има човек, който не е чувал за многобройните вреди от захарта и най-вече бялата рафинирана захар. Доказан научен факт е, че от захарта няма нито една полза, но има много вреди - от стоматологични проблеми, до повишен риск от инфаркт и инсулт.
В следствие на тази осъзнатост в последните години на пазара се налагат продукти, които заместват захарта в една или друга степен. И тук ние имаме откроен фаворит, наречен еритритол.
Защо еритритол?
Еритритолът е напълно натурален заместител на захарта, който се добива най-често от царевица. Предимствата му са много. Въпреки, че на вкус еритритолът имитира много добре захарта, в него не се съдържат никакви захари. Поради тази причина той е напълно некалоричен (Да, 0 калории!). Освен, че не повишава кръвната захар, еритритолът не води и до кариеси. За разлика от други подсладители на пазара, еритритолът няма натрапчив послевкус (като стевията например), което го прави идеален за консумация както в кулинарията (влагане в печива, сладки и други), така и за директно подслаждане.
В следващите редове ще ти представим 3 много лесни рецепти, в които можеш да ползваш еритритол и които можеш бързо да приготвиш у дома.
Малинови датски сладки
Необходими съставки:
- 4 лъжици крема сирене
- 1 голямо яйце
- 6 чаени лъжици еритриол
- 1 купа бадемово брашно
- Шепа малини
Приготвяне:
- За да направите тестото, смесете 2 лъжици крема сирене с яйцето и добавете 4 лъжички от еритриола, както и бадемовото брашно
- За пълнежа добавете още 2 лъжици крема сирене и 1 лъжичка еритритол и ги смесете добре;
- Пасирайте (или блендирайте) още 1 лъжица еритритол с малините до получаването на хомогенна смес
- Оформете тестото под формата на курабийка и сложете пълнежа
- Печете 12 минути на максимална степен на фурната
Кокосов пай с крем
Съставки:
- 200 гр. Кокосови стърготини
- ¼ чаша кокосово масло
- ¾ чаша еритритол
- ¾ супена лъжица Гума Гуар или Ксантан
- 2 чаши готварски крем или сметана
Приготвяне:
- Блендирайте 100 грама кокосови стърготини, кокосовото масло и ¼ чаша еритритол
- Поставете сместа в тава с незалепващо покритие и печете 10 минути на максимална степен на фурната
- Смесете гума гуар/ксантан с готварския крем в тиган и затоплете на ниска температура (не трябва да се пържи)
- Добавете остатъка от еритритола и още 50 гр. Кокосови стърготини и намажете сместта
- Поръсете с останалите кокосови стърготини
- Охладете в хладилник за не по-малко от 12 часа
Шоколадово-фъстъчени мъфини
Съставки:
- 4 супени лъжици шоколад за готвене (може да разтопите и стандартен шоколад)
- 1 супена лъжица кокосово масло
- 4 супени лъжици еритритол
- 6 супени лъжици фъстъчено масло
- Щипка сол
Приготвяне
- Смесете шоколада и кокосовото масло и ги разтопете на водна баня
- Добавете 2 супени лъжици еритритол и солта
- Разделете шоколада по равно на 8 и го поставете в силиконова форма за мъфини
- Охладете за 20 минути
- Намажете с останалия шоколад и оставете в хладилник за 3-4 часа
Коментирай