Мака е една от най-хитовите супер храни, която доби голяма популярност в САЩ и Западна Европа след 2005 година. Древното растение виреее на много голяма надморска височина - между 2 000 и 4 000 метра, предимно в Перуанските Анди.  Най-често се среща на прах, който се получава от смилането на предварително изсушения корен на растението. 


Мака се смята за “супер храна” поради високата си концетрация на полезни хранителни микроелементи като витамини и минерали - калий, калций, желязо, мед, както и на важни аминокиселини. 


Популярността си мака дължи най-вече на свойството си да дава енергия, да увеличава защитните сили на организма при физически и психически натоварвания, както и да забавя процесите на стареене. Освен всичко това, мака е и много добър естествен афродизиак - и за двата пола.


Вкусът на мака е много приятен - леко сладникав и ненатрапчив, а цветът жълто-кафеникав.


В тази статия ще Ви представим 3 прости рецепти, в които може да използвате Мака на прах, но ако имате собствени кулинарни идеи - не се колебайте да експериментирате и с тях.


Смути с Бадем, Мака и Канела


Този рецепта е наистина лесна. Най-простият начин за използване на повечето супер храни, които се предлагат под формата на прах или пудра е да ги вложите в смути. Вкусно, бързо, лесно и много здравословно.


Нужни съставки:


  • 1 супена лъжица бадемово масло (Може да замените с Кокосово или Какаово маслко по ваш избор)

  • 2 чаени лъжици ленено семе

  • 1 супена лъжица Мака на прах

  • 1 чаена лъжица конопено семе, белено

  • 1 чаена лъжица ванилия

  • 360 мл прясно мляко или веган заместител на мляко

  • 10 кубчета лед


Начин на приготвяне:


Просто смесете всички съставки в блендер или кухненски робот и разбийте до получаването на хомогенна смес.


Сурови шоколадови бисквитки с Мака


Защо да ядете Орео, пълни с бяла рафинирана захар (враг номер едно на здравето), когато може да си приготвим бързо и лесно здравословен десерт с Мака. А дори не е нужно да се отказваме от любимия ни шоколад. 


Съставки:


  • ¾ чаена чаша брашно по избор - От лимец, от ръж, от спелта или традиционно

  • 2 супени лъжици ленено семе

  • ⅓ чаша какао на прах

  • 3 чаени лъжици на Мака на прах

  • 3 ч.л кокосово брашно

  • 3 ч.л Агаве, нектар

  • 1 ч.л. Ванилия

  • ½ чаша вода

  • На върха на лъжичката хималайска сол


Начин на приготвяне:


  1. В купа смесете всички сухи съставки (брашно, ленено семе, какао, мака, кокосово брашно, сол) и бъркайте.

  2. Добавете ванилия и агаве. Бъркайте бързо, след което добавете водата. Ако сместа Ви изглежда прекалено суха, не се притеснявайте и добавете още малко вода.

  3. Оставете в хладилник за 2 часа

  4. Разстелете получената смес между два листа хартия за печене и оформете бисквитки с форма за бисквити или с малка чашка.

  5. Смесете всички течни съставки до получаването на хомогенна смес

  6. Намажете бисквитките с получената смес.

  7. Добър Апетит!

Десерт с цедено кисело мляко и Мака


Ето и една традиционно българска рецепта, към която сме добавили вкуса и силата на Перуанската култура. 


Съставки:


  • Половин кофичка цедено кисело мляко

  • 1 и ½ лъжица Мака на прах

  • Боровинки (пресни или замразени)

  • 2 супени лъжици кленов сироп


Начин на приготвяне:


Смесете маката и кленовия сироп в купичка и бъркайте до получаването на хомогенна смес. Сложете цеденото кисело мляко в чаша, в която ще сервирате десерта внимателно, за да не го разбиете твърде много. Полейте със сместта мака и кленов сироп, гарнирайте с пресни или замразени боровинки.