Въпреки че не е българска знаменитост, едвали има много хора, дори и у нас, които не са чували за американската телевизионна водеща Опра Уинфри. Шоуто на Опра е най-известното ТВ предаване зад океана, а дългите години на екран доказват, че родената в Мисисипи водеща е пример за подражание на много хора. 

В едно от предаванията си, излъчено на 11 октомври 2010 година, Опра споделя една от големите си тайни, която я държи винаги в кондиция, заредена с големи доза енергия и позитивни мисли - страстта и към екзотичните супер храни. В тази статия ще ви представим Топ 5 на супер храните, които Опра Уинфри консумира.

Асаи Бери

Асаи бери, също известно като Акаи Бери представлява смлени плодове на растението Амазонско супер бери, което расте предимно в Перу, Колумбия и Бразилия. Лилавите смлени плодве на асаи бери са мощен антиоксидант и съдържат всички основни аминокиселини, много витамини и растителни фибри. Освен супер полезен за нашето здраве Асаи Бери дава и много енергия, което го прави идеална закуска. Препоръчваме ви да го ползвате в сутрешните си смутита или просто да го смесите с кисело мляко. Вкусът на Акаи Бери е изключително приятен, наподобяващ боровинки. 

Авокадо

Не е тайна за никого, че авокадото е една от най-достъпните супер храни, която можете да намерите дори и в супер маркетите. Авокадото е богато на лутеин, който спомага за доброто здрение, калций, който може да ви предпази от сърдечни заболявания, както и много фибри и витамини. Важно свойство на авокадото е, че блокира абосрбацията на лошия холестерол в тялото. 

Боровинки

Пресни или замразени - няма значение. Боровинките са плодът, който съдържа най-висока концентрация на антиоксиданти. Антиоксидантите спомагат тялото да се изчиства от токсините и бактериите, а освен това подобряват работата на имунната ни система като ни пазят от вируси и инфекции. Боровинките могат да попречат на развитието на диабет при някои индивиди (все още има спорове по темата) и предпазват от сърдечни заболявания. Колкото по-често ги слагате на масата си, толкова по-добре.

Зелени супер храни

Опра Уинфри никога не е криела привързаността си към растителната храна и по-точно свежите зелени растения. Фаворити в нейното меню са спанка и кейл - и двете изключително богати на желязо (особено важно за жените), което се оказва дефицитно в повечето хора. Тези растения съдържат и омега-3, както и лутеин, който подобрява зрението. Добрата новина е, че тези зелени храни могат да се набавят сравнително лесно.

Спирулина

Спирулина  е едноклетъчно зелено водорасло, което се суши и мели и се предлага под формата на прах или таблетки. Спирулина съдържа повечето съставки на най-често срещаните зеленчуци, но тук има една тънкост. Концентрацията им е в пъти по-голяма от стандартната доза, която приемаме с нормалното хранене. Някои хора казват, че в 3 таблетки спирулина се съдържат полезните вещества от 10-11 пресни салати. Можете ли да изядете 10 или 11 пресни салати за едно хранене? Освен всичко това спирулина е богата на хлорофил и също е силен антиоксидант. Препоръчваме ви да я смесвате с храна или смути.