В сезона на вирусните заболявания като грип и настинки и в обстановката на световна пандемия от коронавирус (COVID-19) е важно да обърнем сериозно внимание на превенцията. За щастие прирорадата ни предлага редица мощни имуностимулатори, които подсилват имунната ни система и ни помагат да се справяме с вирусите. 

Разбира се никоя съставка или лекарство не могат да гарантират на 100%, че няма да се разболеем, но със сигурност храните, за които ще прочетете по-долу ще минимизират риска, а дори и да се заразим, няма да се разболеем тежко.

Сок от ацерола

Сокът от ацерола съдържа до 30 пъти повече витамин С от лимона. Препоръчва се употребата му с превантивна цел през зимните месеци, когато най-често върлуват грипът и настинките. Помага на организма да се преботи успешно с потенциални опасности за зравето. Препоръчва се сокът от ацерола да се пие профилактично, а не реактивно (тоест когато вече сме се разболели).

В периодите с най-висок риск от вирусни инфекции се препоръчва да пиете дози от 15 мл, три пъти на ден, задължилно на гладно около 20 минути преди хранене. След като направите един курс от сок от ацерола е необходимо да не го консумирате за 10 дни, след което може да се повтори.

Кокосово масло

Кокосовото масло е продукт, който горещо препоръчваме да включите в менюто си. И то не само през зимните месеци. Този продукт може да бъде използван като пълноценен здравословен заместител на всяка една мазнина и е подходящ както за директна консумация, така и за влагане в кулинарията. 

Кокосовото масло е мощен антиоксидант и имуностимулатор, като помага на тялото да се справи с вируси и бактерии.  Намалява вероятността от развитие на сърдечно-съдови заболявания като високо кръвно налягане, висок холестерол и предотвратява атеросклерозата.

Листа от маслина

Много мощен имуностимулатор, познато от векове, но слабо известен в България поради липсата на маслинови насаждения. Листата от маслина помагат при вирусни и бактериални инфекции, включително грип, настинки, херпес симплекс и херпес зостер.

Тази хранителна добавка чувствително облекчава симптомите при остри вирусни инфекции и бронхопневмонии. Използват се и при високо кръвно налягане, диабет, подобряване на функцията на храносмилателната и отделителната система. Най-често, маслиновите листа се прилагат като антибактериално, антиоксидантно и подсилващо имунната система средство.

Екстракт от Пау Д'Арко

Това е един наистина уникален и много рядък продукт. Мравченото дърво (известно като Пау Д'Арко) има висока концентрация на фитохимикали като бета-каротин, бета-ситостерол, химикал наречен лапахол. Последният подпомага действието на имунната система и е мощен антиоксидант. Продуктът би могъл да помогне в борбата срещу бактериални и вирусни инфекции, като спомага за прочистване на кръвта.

Диатомична пръст

Диатомичната пръст се е образувала преди хиляди години като утайка в чисти сладководни води. Тя представлява остатъци на едноклетъчни водорасли диатомеи, богати на сярни съединения и силиций. Действието на диатомичната пръст се свързава с извеждането на вредните токсини от тялото. 

Една доза диатомична пръст съдържа милиони отрицателно заредени екзоскелети на диатомеи. Те привличат положително заредените бактерии, протозои, вируси, ендотоксини, пестициди, остатъци от лекарства, бактерии E-Coli и тежки метали, свързвайки ги в цилиндричната структура на екзоскелетите.Веднъж “прихванати”, те се изхвърлят от организма, без да го натоварват. След няколкомесечен прием на диатомична пръст стените на червата се изчистват и могат ефективно да възприемат хранителните вещества, които им доставяме с храната.


Ако имате въпроси за който и да е продукт или нужда от допълнителна информация, не се колебайте да ни пишете в чата или на info@vsfood.bg.