Добавянето на висококачествен протеин към Вашата диета е ключово за увеличаването на мускулната маса след тренировки, по-бързото възстановяване от физическо натоварване, подобряване на метаболизма и загубата на излишни килограми. Но в кой протеин е по-разумно да вложим парите си - растителен или животински? В следващите редове сме анализирали плюсовете и минусите на двете алтернативи и се надяваме, че всеки може да направи най-добрия избор за себе си. 


Всъщност и растителните и суроватъчните протеини ще Ви помогнат в изгарянето на мазнините, зареждането с енергия и натрупването на мускулна маса. Биохимичните формули на двата основни вида протеини обаче се различават. Това може да наклони везните спрямо вашите персонални нужди и целите, които искате да постигнете.


Качество на протеините


Животинските протеини и по-специфично суроватъчните протеинови изолати имат по-високи биохимични стойности от растителните протеини, което означава, че те съдържат достатъчно аминокиселини, от които се нуждае тялото ни. Суроватъчният протеин се отличава с много високо качество и често се нарича “пълноценен протеин”. Той съдържа всичките 9 есенциални аминокиселини, от които тялото има нужда, за да се възстанови от физически натоварвания и да натрупа мускулна маса. 


В такъв случай - по-добри ли са суроватъчните протеини?


Като цяло повечето растителни протеини не могат да се нарекат “пълноценни”, но има някои изключения - протеинът от соя и протеинът от киноа, например. Картофеният протеин от друга страна не е пълноценен, но качеството му е изключително високо и се доближава на 90% до суроватъчния протеин, което е потвърдено с лабораторни изследвания. От друга страна някои растителни протеини, като конопения например, показват много голям дефицит на изолевцин и лизин - вещества, които са от голямо значение за натрупване на мускулна маса. 


Проблем с поносимостта


Суроватъчният протеин може да има много неприятни странични ефекти за хора с по-чувствителен стомашно-чревен тракт. Той категорично не се препоръчва и за хора, които имат непоносимост към лактоза. От друга страна всички растителни протеини се приемат много добре от организма и нямат странични ефекти. 
Калорийни стойности и наситени мазнини


Метаболизмът ни определено реагира по-бавно на растителните протеини, в сравнение със суроватъчния. Поради тази причина животинският протеин спомага за по-бързо топене на килограмите. От друга страна поради същата причина, когато приемаме растителен протеин ще се чувстваме сити и пълни с енергия за по-дълго време. 


Тъй като суроватъчният протеин се синтезира от животинско мляко, повечето му форми съдържат наситени мазнини и макро хранителни вещества. Това означава, че тези протеини са по-богати на мазнини и калории от растителните алтернативи.


Вкус и устойчивост 


Традиционно суроватъчният протеин не е много приятен на вкус. Поради тази причина той често се смества с различни изкуствени овкусители, които правят приема по-приятен. Разбира се, някои компании влагат лиофилизирани плодове, вместо овкусител, но това значително повишава цената. Ако желаете да приемате чист продукт, определено растителните протеини са по-добрият избор за Вас от гледна точка на вкуса.


Темата за устойчивостта на производството често е подценявана, но е много важна за нас. Тук растителните протеини определено имат предимство. За производството им е нужно много по-малко обработваема земя, което води до по-малко замърсяване на околната среда. За отглеждането на млекодайни животни е нужно много голямо количество обработваема земя (за фураж), което прави производството на суроватъчен протеин неустойчиво.
Можем ли да натрупаме мускулна маса с растителен протеин?


Ако сте на веган диета, определено натрупването на мускулна маса може да Ви се стори като голямо предизвикателство. Оказва се обаче, че е напълно възможно да влезете във форма и да изваяте тялото си посредством растителни протеини, стига да изберете точните такива. 


Най-добрите растителни протеини за активно спортуващи са тези от леща, картоф, семена чиа, тофу, грах и нахут. Спортуващите вегани често сместват няколко от гореизброените растителни протеини и така си набавят всички 9 есенциални аминокиселини. 


В САЩ съществува и общност от професионални веган спортисти, които приемат единствено растителни протеин, не ядат месо, яйца и дори риба. Сред тях са звезди от Националната Хокейна Лига (NHL), NBA, състезатели по лека атлетика и дори културисти. Това доказва, че консумацията на правилните растителни храни може да бъде напълно пълноценна за постигане на най-високи спортни резултати. Очаквайте скоро отделна статия по темата!


Изводи


Най-добрият източник на протеин за Вас зависи изцяло от начина Ви на живот, диетата и целите, които искате да постигнете. Ако желаете да натрупате мускулна маса, избете протеин, който се абсорбира бързо и го приемайте преди или малко след тренировка. Такива са всички суроватъчни протеини, пълноценните растителни протеини и картофения протеин. 


Както писахме по-горе, важно е да отбележим, че суроватъчният протеин има всички 9 есенциални аминокиселини. Ако предпочитате веган алтернативата, също може да ги набавите, но трябва да смесим няколко различни протеина. 


Ако се стремите към набавяне на чиста енергия за тялото си, растителните протеини изглеждат по-добрата алтернатива, тъй като оставят чувство за ситост за по-дълго, като в същото време не съдържат наситени мазнини и са с по-малко калории. 


Ако сте активен спортист и нямате непоносимост към суроватъчен протеин и лактоза, определено животинският вариант ще се окаже по-добър за Вас.