Какво са пробиотиците?


Нека започнем с едно упражение. Вдишайте дълбоко. Знаете ли, че с това вдишване поехте няколко милиона бактерии? А с всяка хапка храна, която поглъщаме, поемаме още по-голямо количество. Организмът ни е съставен от безброй невидими и микроскопични елементи, които наричаме бактерии.  Добрата новина тук е, че количествено само много малка част от бактериите са вредни и могат да доведат до заболявания и различни бактериални инфекции. Повечето бактерии в тялото ни са полезни.

Именно полезните (наричани още "добри") бактерии се наричат пробиотик. Пробиотиците създават неблагоприятни условия за развиетието на вредните бактерии и ни помагат да поддържаме здравословни нива на различни полезни вещества в тялото.


Какво са пребиотиците?

Най-просто казано пребиотиците са храната на полезните бактерии в организма (пробиотици). Колкото по-голямо количество от тях си набавяме, толкова по-спокойни можем да бъдем за имунната си система, за здравето на стомашно чревния ни тракт, на дихателните и други важни органи. 


Кога да приемаме пробиотици и кога пребиотици?


Ако искаме да създадем здравословна среда в кръвоносната си система и организма си като цяло, най-логичното решение звучи да приемаме повече полезни бактерии (пробиотици). Това обаче съвсем не е нужно и може да доведе до здравословни смущения.

Много от Вас знаят, че пробиотици се предписват, когато приемаме антибитици. Това е така, защото антибиотичното лечение цели да убие бактериите, но за жалост не винаги различава полезните от вредните бактерии. Поради тази причина Ви съветваме да приемате пробиотици само и единствено, ако са предписани от лекар и са свързани с текущо антибиотично лечение. 

Приемането на пребиотици е значително по-здравословно и лесно. Не е нужно да пиете специални хапчета, защото те се съдържат масово в качествената растителна храна - като зелените ядливи растения (спанак, кейл, лапад, коприва, киселиц и други). Особено голяма концентрация от пребиотици обаче има в семената на растенията, например конопено семе, какаови зърна, ленено семе, елда и други. 

Здравословното хранене със сигурност е правилното решение и ще осигури на тялото Ви цялата необходима защита от вредни бактерии и вируси.