Витамин С принадлежи към групата на водоразтворимите витамини, които не могат да бъдат съхранявани в организма. Едва Ли има по-познат витамин и по-често приеман допълнително от него. При това съвсем заслужено.


Витамин С е естествен стимилант. Оказва благоприятно действие върху имунитета, централната нервна система, дейността на ендокринните жлези, спомага за по-доброто усвояване на минералите, участва в трансплантирането на колагена в клетките и др. Препоръчва се изрично на пушачи и жени, които приемат противозачатъчни таблетки заради антиоксидантния ефект, който оказва. Умората, кървенето на венците, често боледуване от респираторни вируси и др са показание за недостиг на Витамин С.

Защо трябва да приемаме натурален Витамин С

Натурални наричаме витамините, получени от натурален източник. Те съдържат активния фактор на витамина, заедно с множество ко-фактори с биологичен произход, полезни и ефективни за човешкото тяло.


Синтетичния витамин често се прави от производни на катрана или каменовъглената смола (или други петропродукти) съединения. Тази смола е богата на въглерод, витамините пък са съединения с преобладаващо въглеродно съдържание. Така добити те нямат ко-фактори, дори преминавайки през различни биохимични фази, често се налага да бъдат пречиствани.


Синтетичният витамин С или аскорбинова киселина не покрива на 100% натуралния витамин С. Аскорбиновата киселина е само външния слой на целия натурален комплекс. При приемане убива полезни пробиотичния бактерии в червата.


Натуралният витамин С се състои от шест компонента


  • Биофлавоноид рутин (Витамин P)
  • Фактор К
  • Фактор J
  • Фактор P
  • Тирозиназа
  • Аскорбинова киселина


Препоръчително е Витамин С да се приема от естествени (натурални) източници. Един от най-добрите такива е дребният червен плод на Ацерола (тропическа вишна), която има 25-30% съдържание на Витамин С. Среща се в различна концентрация и качество в почти всички плодове, предимно тропическите като портокал, киви, грейпфрут, но и в ябълките, грушите и гроздето.