От векове ползите на меда и пчелните продукти са добре познати по нашите географски ширини и са част от народомедицината на българите. Въпреки че най-популярен е медът, в тази статия ще акцентираме на друг пчелен продукт - пчелният прашец.


Пчелният прашец се смята за един от най-мощните имуностимулатори, с който разполагаме в България. Полезните му свойства са толкова много, че Федералният борд за здраве на Германия официално признава възможността му да профилактира и предотвратява различни заболявания. 

Накратко за ползите от пчелния прашец


 • Подсилва имунната система

 • Спира възпаленията в организма

 • Подобрява функцията на черния дроб

 • Силен антиоксидант

 • Помага за отслабване

 • Редуцира стреса

 • Намалява симптомите на менопауза при жените

 • Ускорява лечението на различни вирусни инфекции

 • За разлика от меда, не съдържа естествени захари


Какво всъщност е пчелния прашец?


Пчелният прашец представлява топченца от цветни полени, които младите пчели събират. Може да се определи като микс от полени, цветен нектар и мед. Пчелите пренасят топченцата до кошера, закрепвайки ги за краката си, след което ги складират в специални отделения на кошера. Пчеларите събират пчелния прашец като модифицират входа на кошера така, че топченцата да паднат от краката на пчелата, когато тя влиза.


Хранителни факти


Една супена лъжица пчелен прашец съдържа приблизително:


 • 16 калории

 • 0.24 грама мазнини (изцяло полезни)

 • 1.2 грама протеин

 • 2.18 грама въглехидрати

 • 250 различни хранителни микроелементи, сред които важни витамини и минерали


Употребата на пчелния прашец е изключително лесна в домашни условия. Можете да го добавяте към различни храни, кисело мляко, прясно мляко, шейкове и други.

Какво казва науката


През последните няколко години бяха публикувани над 10 сериозни научни доклади от университети в САЩ и Европа, които изследват ползите от пчелния прашец върху здравето. 


Според учените пчелният прашец действа по подобие на лекарствата против възпаления, предписвани от лекарите при различни вътрешни и външни инфекции в организма. Изследвания с плъхове, страдащи от възпаления на черния дроб, доказват че пчелният прашец потушава бързо инфекцията.Антиоксидант


Пчелният прашец е доказан силен антиоксидант от семейството на ферментиралите храни. Антиоксидантите са естествени химикали, които се съдържат предимно в растенията - най-вече тези растения, които са зелени или кафяви на цвят. 


Имунна система


Пчелният прашец набира все по-голяма популярност най-вече поради силната подкрепа, която дава на имунната система. Учени от САЩ доказват, че ежедневната употреба на продукта предпазва от вирусни заболявания (Грип, COVID-19, настинки и други) и намалява шанса да ги изкараме тежко, дори да се заразим. 


Резултатите от няколко други изследвания от университети в Англия и Финландия доказват, че пчелният прашец може да облекчи различни алергични реакции в тялото, има антимикробно и антипаразитно действие. 


Менопауза


Жените, които приемат антихормонални лекарства, често изпитват различни неприятни симптоми на менопаузата. Смята се, че редовната (ежедневна) консумация на пчелен прашец може да намали тези симптоми. Изследване на университета в Масачузетс доказва, че жените, страдащи от рак на гърдата, които приемат пчелен прашец страдат от по-малко и по-слаби симптоми при менопауза от жените от контролната група, които не приемат пчелен прашец.Странични ефекти


Всяко едно хранително вещество има странични ефекти. Пчелният прашец може да предизвика нежелани реакции единствено при хора, които имат непоносимост към мед и пчелни продукти. За всички останали - няма никакъв повод за притеснение.


Възможно е да не знаете, че имате алергия към пчелни продукти или тя да се отключи на по-късен етап от живота ви.


Ако изпитате гадене, дразнене от светлината, сърбеж по тялото или затруднено дишане, следва да спрете приема на пчелен прашец и да се обърнете към лекар.