Започваме тази статия с една статистика, за която навярно не сте чували. Знаете ли, че увеличената консумация на зеленчуци и антиоксиданти може да намали симптомите на депресия с цели 62%?


Доклад в авторитетното медицинско списание Nutritional Neuroscience заключва, че повишената консумация на плодове и зеленчуци може да бъде натурална,евтина и напълно безопасна алтернатива на хапчетата против психични и психосоматични разстройства. 


Но как се случва това?


На първо място е ключово важно да си обясним как работи депресията. Тя се получава поради химичен дисбаланс в мозъка. Да, депресията е причинена от чисто психични проблеми, травми или стрес, но тези причинители водят до определени биохимични процеси, които отключват това състояние. 


Милионите неврони в мозъка ни не са свързани директно, а използват химикали наречени невротрансмитери, които правят връзката помежду им. Нивата на есенциални невротрансмитери, наречени моноаними, които включват серотонин и допамин, се контролират от ензима моноаминен оксид (познат в медицинската литература като MAO). 


Хората, които страдат от депресивни състояния изглежда, че имат по-ниски нива от допустимото от този ензим в мозъците си. На биохимично ниво депресията се причинява именно от недостига на този ензим.  Антидепресантите са разработени, за да увеличат нивата му, но това води до други негативни последици - привикване, сънливост, липса на концентрация и чувство за липса за пълноценност. Ако имаше безопасна алтернатива…


Е, изглежда, че такава има и тя е много достъпна - правилното хранене. Изследванията доказват, че много голяма част от растителната храна като спирулина, ябълки, грозде, лук, зелено кафе и други съдържат хранителни вещества, които по естествен път увеличават нивата на MAO. Такъв ефект имат и някои подправки като карамфил, риган и канела. Това обяснява защо хората, които са на предимно растителна диета страдат от по-ниски нива на депресия. 


Дори ежедневната консумация на традиционни плодове и зеленчуци ще Ви помогне да се чувствате по-щастливи, по-здрави, изпълнени с енергия и пълноценни. 


Ако страдате от депресия е препоръчително да завишите значително консумацията на тези полезни съставки - плодове или зеленчуци до 7 пъти на ден, ежедневна консумация на спирулина и зелено кафе и подправките, посочени в тази статия. 


Добрата новина за всички е мозъкът, както и всяка друга част от тялото ни, може да промени био химичния си състав доста бързо (за около месец).


И за финал - запомнете: Нищо в нашето тяло не е необратимо и никога не е късно да започнем промяната. Без хапчета и химия!