Навярно много хора вече знаят, че хормонът на щастието, към което всички се стремим, се нарича серотонин. Въпреки че някои растения съдържат значителни количества от него има един съществен проблем. Серотонинът не може да премине самостоятелно през кръвоносната система, за да достигне до мозъка ни. 


Това означава, че не е възможно просто да приемаме серотонин на хапчета или чрез храна. За да се придвижи до мозъка, серотонинът се нуждае от специфична аминокиселина, наречена триптофан, която действа като двигателна сила, която насочва серотонина.


Ключът се нарича Триптофан


Експериментите с триптофан започват през далечната 1970 година в САЩ и показват еднозначно, че хората, които приемат триптофан страдат по-малко от гняв, депресия и липса на енергия. Тогава е редно да си зададем логичния въпрос - Дали ще сме по-щастливи, ако приемаме повече триптофан?


Знаем, че триптофанът е аминокиселина, а протеините са изградени именно от тях. Това навежда учените на мисълта, че богата на протеини храна може да повиши нивата на серотонин в мозъка ни. Такъв експеримент се провежда през 1980 година, но се проваля безславно. Причината е, че храните, богати на протеини, блокират свойствата на триптофана да действа като “ракета носител” за серотонина към мозъка. 


Оказва се, че че въглехидратите действат по точно обратния начин. Те прокарват аминокиселините, които блокират триптофана и ги насочват към мускулите. Така триптофанът може спокойно да навлезе в мозъка, а с него и серотонина. Храни като черния хляб и портокаловия сок например спомагат за движението на триптофана, а такива като пуешко месо, яйца и сирене силно го ограничават. 


Въглехидрати = Щастие


Този принцип може да обясни резултатите от друго изследване на жени с Предменструален синдром, които приемат богати на въглехидрати храни. При тези дами напрежението рязко спада, те изпитват по-малко гняв, объркване и тъга и имат по-малко склонност към депресии. 


Данните провокират учените да направят ново изследване, в което участват над 100 мъже и жени (60% жени и 40% мъже). Половината от тях биват подложени на диета, богата на протеини, а останалите на високо въглехидратна диета. След една година при измерване на резултатите става ясно, и то с голяма категоричност, че диетата, богата на въглехидрати и бедна на протеини, показва значително подобрение на настроението, намалява депресията и повишава енергията.


Поради тази причина се препоръчва приемането на повече въглехидрати на хора, които страдат от пред депресивни състояния, имат проблеми със съня и чувство за липса на енергия.