Ракът на панкреаса е сред най-агресивните форми на рак, които човечеството познава. Ако не се лекува, тази форма на рак е способна да убие пациента за 2 до 4 месеца след диагнозата (след появата на симптоми). За съжаление само 10% от пациентите реагират на химиотерапията, а голяма част от тях страдат от страничните ефекти на лъчението.


Куркуминът, цветната съставка на куркумата, изглежда показва уникален потенциал да “обърне” измененията на панкреаса, предизвикани от заболяването. Лабораторни изследвания доказват, че тази иначе добре позната съставка е много ефикасна и срещу рак на белите дробове.


В такъв случай - защо куркуминът не се ползва като част от терапията на пациенти с рак? В изследване, финансирано от Националния Институт за проучване на ракови заболявания в САЩ и “Медицинския Център за борба с Рака Андерсън”, на пациенти с напреднал рак на панкреаса са давани големи дози куркумин. От 21 проучени пациенти, 2ма реагират изключително бързо и положително на терапията и изчистват раковите клетки от организма си за период от само няколко седмици. Един пациент регистрира 73% спад в размерите на тумора. При останалите пациенти позитивните резултати идват по-бавно (в период до 18 месеца) и трудно, а част от тях, за съжаление, не успяват да преборят коварното заболяване.


Вероятно ще си кажете - При само 2-ма пациенти е имало 100% успех и то навреме. Така е, но е важно да отбележим, че успеваемостта е равна на тази от химиотерапията, но без никакви странични ефекти. 


В заключение ръководителите на изследването препоръчват куркуминът да бъде използван за терапия на рак на панкреаса “на всяка цена” без значение какви други медицински лечения са назначени.


Предвид драматичния голям дял на починалите от заболяването, лекарите подчертават, че превантивните мерки са от голямо значение. Изследователите все още не знаят достатъчно защо и как куркуминът помага, но могат да потвърдят, че това е така. 


Докато изследванията продължават (включително и в този момент) лекарите съветват да добавим куркума към диетата си, и то на ежедневна база, да ограничим тютюнопушенето, алкохола, да се храним по-рядко с храни от животински произход, рафинирани зърнени храни, захари и бързи храни и да наблегнем на растителна храна, бобови храни и сушени плодове.


Ние във VSfood.bg се надяваме тази статия да бъде полезна за Вас и Вашето семейство! Вярваме, че храната може да лекува и може да ни предпази от болести. Никога не е късно да се обърнеш към здравословното хранене.