В село Огими, намиращо се на север от основния японски остров Окинава, има малък постамент, направен от камък, на който са изписани няколко интересни изречения на японски.  В превод те гласят:


“На 80 ти все още си сравнително млад. Ако, когато си на 90, съдбата те покани в рая, помоли я да изчака, докато станеш поне на 100. Когато станеш на 100, можеш да замислиш за смъртта”.


Този надпис далеч не е случаен. 15 от 3000 жители на село Огими вече са над 100 годишни, а 171 са след 90-те си години. Дори и в Япония, където има над 70 000 столетници, това е една забележителна статистика.


Непосредствено преди COVID-19, което до момента не се слави като популярна туристическа дестинация, започва да привлича погледите на чужденците. Европейци, австралийци и американци посещават селото, за да разберат каква е тайната на дълголетието.


Но защо хората в Огиви живеят толкова дълго и нещо повече - огромната част от столетниците и хората над 90 все още се чувстват в много добро здраве и състояние на духа, въпреки годините си.


Отговорът е много прост - на 80% дълголетието се дължи на начина на хранене, а останалите 20% са допълнени от генетиката и спокойния начин на живот. Е, за последното може да се поспори, тъй като като всички японци, столетниците в Огими са преживели ужасa на Втората Световна Война. 


От години се говори, че храната е най-доброто лекарства и, че ако се храним правилно, няма да ни се наложи дори да използваме хапче през живота си. Но какво ядат хората в Огими? В големи части от япония свинското и алкохолът (основно Саке и японска бира) са на почит, но не и в Огими. Диетата на хората тук е много по-различна.


На първо място консумацията на алкохол се ограничава до минимални количества и то основно на рождени дни и сватби. Месото е абсолютна екзотика за местните селяни и определено не е по вкуса им. Единствените невегетариански продукти, които консумират в тази част от Япония са малки рибки, които рибарите хващат. Местните вярват, че дори и големите или мазни риби нанасят вреда на здравето.


Дъмплингс с пълнеж от кейл и коприва


За да предотвратят сърдечни и мозъчни заболявания, хората в Огими консумират изключително много плодове и зеленчуци, богати на фибри - до 5 пъти на ден! За справка хората в Европа и САЩ консумират плодове и зеленчуци средно 0.8 пъти на ден, а всички знаем, че има много хора, които далеч не ядат плодове и зеленчуци всеки ден.


На Окинава съществува поговорка, която гласи : “Живей така, че храната да бъде твоето единствено лекарство”. Местните успешно забавят стареенето като приемат продукти, които намаляват оксидативния стрес и възпаленията в организма. Такива например са всички зелени зеленчуци (кейл, спанак, киселец и други), сладки картофи и плодове. 


Традиционната диета в Окинава е богата на полезни хранителни вещества, но бедна на калории и това е просто страхотно. В Огими просто няма как да срещнете човек от която и да е възрастова група, който е със затлъстяване. Статистиката показва също, че тази част на Япония е по-слабо засегната от коронавируса в сравнение с останалите. Наблюдава се както по-малко заболявания, така и по-ниска смъртност на заразените. Това само доказва тезата, че храненето е от изключително голямо значение.


Финална бележка от автора


Въпреки, че не живеем в Огими, можем да вземем пример от местните. Вече се предлагат редица продукти, които имат мощни антиоксидантни свойства и могат да повлият по същия начин на организмите ни, както диетата от Огими. Такива, например, са спирулина, мака и коприва. 


И не забравяйте - 1 порция повече плодове и зеленчуци всеки ден ще Ви приближи до дълголетието