Въпреки че е трудно да се определи един единствен хранителен подход за ефективно контролиране на диабета, има някои общи насоки, които помагат за справяне с болестта и осигуряват по-здравословен начин на живот. Най-важно е да избирате храни, които няма да причинят внезапни скокове на кръвната захар.

Днес се ви подготвили 5 такива храни, който ще улеснят и подобрят живота ви, ако се борите с диабета.Зеленчуци без нишесте

Зеленчуците, които не съдържат нишесте, съдържат по-малко въглехидрати, но си остават все така ефективни за овладяване на глада и снабдяване на организма с минерали, фибри, витамини и фитохимикали (вещества със защитни или профилактични свойства). Някои примери за зеленчуци без нишесте са зеле, моркови, карфиол, гъби, лук, броколи и аспержи. Тъй като съдържат много малко калории, те са идеалният избор за храна за хора с диабет. Допълнително предимство е, че зеленчуците без нишесте са с нисък гликимичен индекс.Ябълки

Всички сме чували вековните приказки за ябълки и лекари. Добрата новина е, че те все още са вярни и всъщност ябълките могат дори да предпазват от диабет. В проучване на Харвардското училище по обществено здраве били разгледани диетите на 200 000 души и изследователите установили, че участниците, които са съобщили, че ядат пет или повече ябълки седмично, са имали 23% по -нисък риск от развитие на диабет тип 2 в сравнение с участниците, които не са яли ябълки. Едно от големите предимства на ябълките е ниското им съдържание на въглехидрати, което е само 15гр. за една малка ябълка.Яйца

Яйцата притежават някои големи ползи за диабетици, включително подобряване на инсулиновата чувствителност, повишаване нивата на HDL холестерол (Добрият холестерол) и промяна на размера и формата на LDL холестерола (Лошия холестерол). Освен това яйцата се състоят от 77 калории, 6 грама протеин и 5 грама здравословни мазнини. Едно от най -добрите качества на яйцата е, че те ви държат сити с часове, като по този начин ви помагат да устоите на желанието да хапнете нездравословни храни. Нашият съвет е да ядете яйцата цели, защото жълтъкът е основният източник на хранителни вещества.Еритритол 

Еритритол представлява бял кристален прах с чист сладък вкус, подобен на захарта.

Произвежда се от царевица, а основна му характеристика е, че не съдържа никакви калории и  гликемичният му индекс е 1 (за сравнение, на бялата захар е 65).

Био Еритритола на прах е подходящ  за деликатно подслаждане на разнообразни храни и напитки, като шейкове, смутита и сокове. Устойчив е на топлинна обработка и е чудесен  за готвене у дома. Използва се в производството на храни и шоколад в комбинация с други подсладители, за да се постигне добра консистенция и сладост.

И още:

  • Не повишава нивото на глюкозата и инсулина, което го прави идеален за хранителна добавка в диетични продукти
  • Предпазва от кариес и заболявания на устната кухина, по-ефективен от ксилитола
  • Той е антиоксидант, понеже абсорбира свободните радикалиЗеленчуци богати на фибри

Зеленчуци като грах, боб и спанак са богати на фибри, което ги прави идеално допълнение към диетата на пациент с диабет. Фасулът също е чудесен източник на протеини и изследванията установяват, че помагат за понижаване на кръвната захар и кръвното налягане.

Също така, Американската сърдечна асоциация предполага, че консумацията на фибри може да намали риска от първи инсулт и изследователите са установили, че всяко 7-грамово увеличение на общия прием фибри е свързано със 7% по-нисък риск от първи инсулт.

Нашата препоръка е да добавите бобови култури към вашата диета като основен източник на протеин поне един или два пъти седмично.


Като цяло вашият хранителен план трябва да съдържа по-малко въглехидрати и да включва храни, които попадат в гореспоменатия списък. Други здравословни опции, които може да добавите са пъпеши, ленени семена и здравословни зеленчуци, напоени с вода като краставица или лимон.