Колагенът е най-често срещаният протеин в организма.

Той основният компонент на съединителните тъкани, които съставят сухожилия, връзки, кожа и мускули.

Колагенът има много важни функции, включително осигуряване на структурата на кожата и укрепване на костите. 


Името на колагена идва от гръцката дума κόλλα (кола) - която значи “лепило” и наставката -  gen (ген), която обозначава “производство”.

Той е буквално лепилото, което държи нашата кожа гладка и опъната.


Защо имаме нужда от прием на колаген?


След 25 годишна възраст, тялото ни започва да произвежда по-малко колаген от необходимото. Процесът е необратим и се засилва все повече с всяка изминала година. 

Първите белези на липса на колаген можем да забележим на около 30 - 35 годишна възраст, а това са именно бръчки, загуба на еластичност и хидратация и изтъняване на кожата, болки в ставите, влошено състояние на косата и много други.


Приемът на колаген, кара тялото да произвежда свой собствен колаген, което може да има различни ползи за здравето, от облекчаване на болки в ставите до подобряване на здравето на косата и кожата.

Всички тези ползи сумарно можем да наречем “забавяне на стареенето”.


Колагенът може да бъде набавен от храни като свинска кожа и бульон от кости или като хранителна добавка.


Днес ще разгледаме 5-те основни ползи от приема на колаген.
  1. Подобрява здравето на кожата


  Колагенът е основен компонент в структурата на кожата ви.
  Той играе важна роля за състоянието на кожата, нейната еластичност, мекота и хидратацията.

  В проучване, жени, които са приемали колаген в продължение на 8 седмици, са имали по-хидратирана и знчително по-еластична кожата в сравнение с тези, които не са приемали колаген.


  2. Може да помогне при болки в ставите


  Колагенът помага да се поддържа хрущяла, която е тъканта, подобна на каучук, предпазваща ставите ви.

  Тъй като количеството колаген в тялото ви намалява с напредването на възрастта, рискът от развитие на дегенеративни ставни заболявания като остеоартрит се увеличава.


  Проучвания показват, че приемането на колагенови добавки може да помогне за подобряване на симптомите на остеоартрит и за намаляване на болките в ставите като цяло.
  3. Може да предотврати загубата на костна маса


  Костите ви са изградени предимно от колаген, който им придава структура и помага да ги поддържате здрави.

  Точно както колагенът в тялото ви се влошава с напредването на възрастта, така и костната маса. Това може да доведе до състояния като остеопороза, която се характеризира с ниска костна плътност и е свързана с по -висок риск от фрактури на костите.


  Проучванията показват, че приемането на колаген може да има определени ефекти в организма, които да намалят значително риска от остеопороза.

  В проучване, група от жени приемали ежедневно колаген и калции, а друга група приемали само калции. След 12 месеца, жените приемащи колаген и калции имали много по-малък шанс за развитие на остеопороза.


  4. Може да спомогне за изграждане на мускулна маса


  Между 1–10% от мускулната тъкан се състои от колаген. Този протеин е необходим, за да поддържате мускулите силни и правилно функциониращи.

  Проучванията показват, че добавките с колаген помагат за увеличаване на мускулната маса при хора със саркопения - загубата на мускулна маса, която се случва с възрастта.


  В проучване, 27 мъже са приемали 15 грама колаген всеки ден, докато са участвали в тренировъчна програма в продължение на 12 седмици. В сравнение с мъжете, които са тренирали, но не са приемали колаген, те са натрупали значително повече мускулна маса и сила.


  Изследователите смятат, че приемането на колаген може да стимулира синтеза на мускулни протеини като креатин, както и да стимулира мускулния растеж след тренировка.
  5. Подпомага сърдечното здраве


  Според изследователи, приемането на колагенови добавки може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

  Колагенът осигурява укрепва структурата на вашите артерии, които пренасят кръв от сърцето до останалата част от тялото ви. Без достатъчно колаген артериите могат да станат слаби и крехки.

  Това може да доведе до атеросклероза, заболяване, характеризиращо се с стесняване на артериите, което може да доведе до инфаркт или инсулт.


  В проучване 31 здрави възрастни са приемали 16 грама колаген дневно в продължение на 6 месеца. В края те са имали значително подобрение в състоянието на артериите в сравнение с преди да започнат да приемат добавката.


  Обобщение

  Приемът на колаген е свързан с редица ползи за здравето. Като начало, колагенът може да подобри здравето на кожата, като намалят бръчките и сухотата. Те също могат да помогнат за увеличаване на мускулната маса, да предотвратят загубата на костна маса и да облекчат болките в ставите. Някои храни съдържат колаген, като свинска кожа, пилешка кожа и костен бульон.

  Абсорбцията му обаче не е толкова ефективна, колкото тази на хидролизирания колаген.