Някои лекари посочват този продукт като продукта на 21 век за борба със стареенето. Това “стареене” започва след 25 годишна възраст, когато тялото ни необратимо започва да произвежда по-малко колаген от необходимото.

В следващите редове, ще разберете защо, кога, как и какъв колаген да приемате, за да забавите този процес.


Какво представлява колагенът?


Колагенът е най-често срещаният белтък в тялото ни и основен градивен елемент във всички органи и системи. От 25% до 35% от целия протеин в тялото ни е колаген, той е и основен градивен елемент на съединителната тъкан.


Някой от сипмтопите на липсата му са:

 

 • слаби стави, кости и коса 
 • суха и лишена от еластичност кожа
 • липса на енергия


Защо е нужно да приемаме колаген?


Научно доказано е, че след 25 годишна възраст, тялото ни започва да произвежда по-малко от така нужният му колаген. Процесът е необратим и производството на колаген намалява със всяка изминала година. 

Приема на колаген кара нашето тяло да произвежда колаген и да го доставя точно там, където е нужен, в необходимото количество.

Колагенът е с изключителна важност за всички органи и системи в нашето тяло.
Някои от основните ползи от колагена са:


 • Здраве и еластичност на кожата
 • Укрепване на кости, мускули, нокти и коса
 • Подпомагане на ставните връзки и сухожилията
 • Подобряване на имунна система
 • Спомагане за клетъчното здраве и растеж
 • Регенериране на съединителната тъкан
 • Енергия

 

Кога да започнем приема на колаген?


Когато и да започнем прием на колаген след 25 годишна възраст, ще бъде от огромна полза за тялото ни. Колагенът може да бъде полезен на всяка възраст, но тъй като ефектите от стареенето започват да се проявяват по-късно в живота, препоръчително е колагенът да се добавя от началото на 25-тата година.


Фактори като тютюнопушене, прием на алкохол и по-дълги излагания на слънце забързват драстично загубата на колаген и в такъв случай е добре да се започне и преди 25 годишна възраст.


Ако сте активно спортуващи, тялото Ви се нуждае от повече колаген и в този случай може да започнете прием и  преди 25-тата година. Приемането на колаген в ранна възраст вероятно няма да има видим ефект върху външния ви вид, но може да помогне за предотвратяване износването на ставите.

 

Типове колаген 


 • Хидролизиран колаген: Този тип се получава от говеда, риби, домашни птици (често пилешки или яйчени черупки), прасета и други животински източници и се разгражда на по-малки и по-лесно усвоими пептидни частици.
 • Желатин: Това е варен колаген, обикновено получен от животински източници, но не притежава никоя от полезните свойства на колагена.

На пазара се срещат 4 основни типа колаген, като най-често се продават колагени от Тип 2 или 3, които са съответно второ и трето качество колаген. Препоръчваме Ви да използвате хидролизиран колаген Тип 1, което е най-високото възможно ниво от гледна точка на качество. Всички колагени, който предлагаме са най-високо качество Тип 1.


Как и какъв колаген да приемаме?


Колагена се предлага под формата прах, капсули или течна форма. Препоръчителната дневна доза е 10 грама, като може да бъде приет на веднъж или да бъде разделен на два пъти. 


Най-приложимият и достъпен вариант е този на прах. Защото можете да го добавите към плодово смути, шейк или, да го разбъркате в купичка кисело мляко или скир.


Нашият телешки колаген VSFOOD  е Хидролизиран колаген Тип 1. Той е комбинация от най-високо качество колаген на супер достъпна цена.