“Захарта е истинският дявол”, казва световноизвестният нутриционист Стефани Лоув (Stephanie Lowe). 


Това определено е една от най-нездравословните съставки в храната, а рисковете, както ще разберете по-долу, често могат да бъдат сравнени с тези от тютюнопушенето. Един от най-големите проблеми на захарта е, че тя просто е навсякъде! Не, не говорим само за сладките. Захарта се среща в значителни количества в голяма част от пакетираните храни, в хляба, в колбасите, почти всички безалкохолни напитки и дори в плодовете (под формата на фруктоза).


Вероятно много от вас ще си зададат въпроса защо по-горе сравнихме захарта с цигарите? Точно както при тютюнопушенето, захарта постепенно причинява сериозни здравословни проблеми, част от които животозастрашаващи. Свойството на захарта да ни убива стъпка по стъпка и носи зловещото прозвище “тихият бял убиец”.


Но дали това са само страшни празни приказки или наистина трябва да помислите за спиране на бялата рафинирана захар? Подготвихме няколко факта, които ще ви накарат да помислите по въпроса. Всички те са подкрепени с научни факти и клинични изследвания. 


В края на статията ще намерите нашият "хак" как да спрете захарта!


Празни калории


На първо място консумирането на бяла захар е напълно безсмислено от биохимична гледна точка. В захарта не се съдържат есенциални витамини и минерали, нито вещества, които са важни за основните системи в организма ни. 


Подобно на алкохола, захарта ни носи единствено така наречените “празни калории”. Нашият съвет тук е прост - Не си гърмете напразно патроните за прием на висококалорична храна. Захарта е най-лошият вариант да си набавите калории. 


Захарта повишава риска от заболявания


Както вече знаем, прекомерната консумация на захари неизменно води до неконтролируемо увеличение на телесното тегло, което може да доведе до много неприятни, а в някои случаи животозастрашаващи болести. Научни изследвания обаче показват, че дори да нямате наднормено тегло, но консумирате захар, сте сериозно застрашени от здравословни проблеми. 


Консумацията на бяла рафинирана захар има свойството рязко да повишава кръвното налягане и да провокира черният дроб да изпомпва повече вредни мазнини обратно в кръвта ви. Доказано е, че прекаляването със захарта (което понякога не усещаме) има връзка с редица ракови и чернодробни заболявания, високото кръвно, а от там и риск от инсулт и инфаркт. 


Захарта уврежда зрението

 

Още една голяма причина да спрете бялата рафинирана захар още днес. Тя определено има свойството да увреди Вашето зрение. Захарта повишава кръвното налягане, вследствие на което лещите в очите Ви се подуват, което Ви пречи да виждате добре.


Добрата новина тук е, че ако прекратите консумацията на захар, зрението ви ще се възстанови за няколко месеца. 


Никога не е късно за положителна промяна!

 

Хипогликемия


Хипогликемията се получава, когато нивото на кръвната ни захар е много високо. Това е и един от най-явните симптоми за наличие на Диабет Тип 1 и Тип 2, както и за преддиабетен синдром. 


Хипогликемия е наистина сериозно нещо и определено е причина да преустановите консумацията на захар и то веднага. 


Забравете за красивите си зъби


Не е тайна, дори и за децата - Захарта поврежда зъбите. Когато попадне в устата ни, части от захарта се превръщат в киселинна бактерия, която систематично започва да атакува емайла на зъбите ни. 


Само за 3 години при прекомерна консумация на захари можем да повредим 90% от зъбите в устата си! Захарта е най-честата причина за поява на кариеси и други орални инфекции като пародонтит, например.


Изследвания показват, че хората, които са ограничили захарта, се радват на здрави зъби дори и след 50-60 годишна възраст. 


Вероятно изглежда много апетитно, но какво ли може да ни причини? Именно това е трудната част.

Сърдечни проблеми


Това вече е много сериозно! Сърдечните заболявания са от типа на болестите, които имат потенциала да ни убият. И то много бързо в някои случаи. Доказано е, че консумацията на захари има пряка връзка към появата на сърдечни заболявания. Това се получава поради рязкото повишаване на кръвното налягане.


И ако все още се колебаете дали да спрете захарта, ще Ви кажем нещо важно. Може да имате много зъби и те да се развалят един по един, но помнете - имате само едно сърце! Това е сигурно. Ако не се интересувате толкова от красивата си усмивка, сега е моментът да се замислите за смисъла на живота като цяло.


Враг на имунната система


Захарта има способност да отслаби имунната ни система и да редуцира възможността на тялото да се бори с различни инфекции, в това число опасни болести като хепатит, грип или COVID-19.


Но как точно става това?


Големите количества захар редуцират белите кръвни телца в имунната ни система, а именно те са отговорни за справянето с вирусите и бактериите. Консумирайки захар (особено когато боледувате) работите срещу тялото си и неговите усилия да се справи с опасните външни елементи. 


Умора и раздразнителност

 

Вероятно сте забелязали, че консумацията на захар дава силна доза енергия, която усещаме много бързо. Това е голяма измама. За съжаление ефектът е временен, а бързо след него настъпва и контра ефект - умора и раздразнителност. Мозъкът Ви свиква с големите количества захар, но при редовна консумация, те никога няма да изглеждат достатъчни.


Това води до постоянно чувство на умора и раздразнителност. Ефектът може да се сравни с този при кафето - Малката доза кафе подсилва енергията в тялото ви, но когато прекалим ефектът е точно обратният. 


НаркотикНай-големият проблем при захарта, поне според нас. Тя е пристрастяваща. Това е доказано, а някои изследователи дори я сравняват с наркотиците. 


Всеки, който се е опитал да се откаже от захарта, знае колко трудно е това. Когато ядем захар, в тялото ни се освобождават големи количества допамин, особено в нашия мозък и по-специално в частта му, която отговаря за удоволствието.


Може би сте забелязали, че като хора, ние свикваме с всичко хубаво и никога не ни стига. Същото прави нашият мозък със захарта. С течение на времето удоволствието спада и мозъкът ни иска още и още захар, за да може да поддържа същите нива на допамин. 


Това е и причината да определяме захарта за “легален наркотик”, който се продава в супермаркета. Вероятно за голяма част от хората рязкото спиране на захарта ще бъде трудно от психофизиологична гледна точка, но не е и невъзможно. В последната част на статията ще разберете как да стане това.


Преждевременно стареене


О, това вече е нещо, което определено ще ви пречупи! Никой не иска да изглежда на 50, когато е на 40, нали? Е, захарта ще направи точно това с Вас!


Ето един луд и забавен факт: Захарта ще застари кожата Ви повече отколкото доживотното лежане под жарко слънце! 


Медицинските изследвания доказват, че захарта сериозно забързва процесите на стареене. Все още не е доказано, че тя влияе на стареенето на органите (а от там и на преждевременната смърт), но е доказано, че именно това се случва с кожата. Това се получава заради процес наречен “гликиране”. Този биохимичен процес се активира, когато нивото на захар в кръвта ни е високо. Захарните молекули циркулират в кръвните потоци и се залепват за други компоненти, формиращи субстанции познати като захарно-протеинови комплекси. Тези комплекси активират възпалителната реакциян а кожата, която нарушава епидермиса и води до преждевременно стареене на тъканта.  


Искате да изглеждате млади и красиви? Просто е! Спрете захарта - днес!


Какво се случва с тялото, когато спрем захарта? Как да го направя?


Захарта е наркотик. Ако все още не вярвате в това, трябва да знаете, че точно както при дрогата (и то при тежките наркотици), рязкото спиране на захарта може да доведе до силни странични ефекти и белези на абстиненция. Наблюдават се следните оплаквания при хора, които спират захарта:


  • Гняв
  • Раздразнителност
  • Промяна в апетита
  • Умора
  • Загуба на сън
  • Главоболие
  • Резки вариации в теглото
  • Силно чувство на жажда

 

Най-добрият начин за безболезненото спиране на захарта е употребата на нейни заместители. Все пак в тази статия никога не сме казвали, че трябва да се откажем от сладкото и това изобщо не е нужно!


Някои страхотни алтернативи, които може да опитате са:


Еритритол - Определено най-добрият заместител на захарта! Неговата консистенция, вкус и текстура наподобяват много на тази на бялата захар. За разлика от нея обаче в него няма захар, а натурални алкохолни съединения, получени от царевица. В този продукт, забележете, има 0 калории, а гликемичният му индекс е 1 (на бялата захар е 65). Името може да ви звучи малко аптекарско, но в еритритола няма никаква химия и е 100% натурален продукт.


Кафява тръстикова захар - Поставяме я на второ място, защото все пак е захар и съдържа калории. Вкусът е идентичен с този на бялата захар, а големият и плюс е, че не е рафинирана, което ще ви спести някои потенциални здравословни проблеми, свързани със захарта, както и рязкото покачване на кръвната захар. Все пак не прекалявайте с този продукт.


Стевия - Южноамериканската билка стевия е един от най-популярните заместители на захарта. За разлика от бялата захар, стевията съдържа много полезни вещества - витамини – А, С, В1, В2, калий, магнезий, калций, натрий, цинк, селен, желязо, аминокиселини, антиоксиданти и др. Важно е да отбележим, че стевията има остатъчен леко горчив вкус, което я прави неподходяща за приготвяне на печива и с нея не бива да се прекалява.